Biografie

Biografie van Nick van der Burgh ( Rotterdam,1939)

Schilderen waarin je plezier hebt, wat je mooi vindt en waarvan je hoopt dat anderen hier blij van worden. Het oog krijgt een bepaalde indruk van kleur en hoe harmonieuzer deze kleuren bij elkaar passen, des te “oogstrelender” een compositie zal worden. Neem als voorbeeld de regenboog: de regenboog heeft zeven kleuren, alle kleuren van het spectrum, en zeg nu zelf, vindt u ze niet allemaal bij elkaar passen, vindt u het niet mooi als er een regenboog tussen hemel en aarde verschijnt?

Er zijn kunstschilders die zoeken naar de vormen van kegels, bollen en cilinders in de natuur. Monet, Manet, Gauguin, Cézanne, van Gogh en noem de oude meesters allemaal maar op, zij waren allemaal op zoek naar een eigen stijl, een stijl waaraan zij nu, vandaag de dag, nog altijd herkenbaar zijn, en dat is ongelofelijk knap.

Welnu, Nick van der Burgh, (Rotterdam,1939) schildert al, met grote tussenpozen, vanaf 1970. Hij moet de genen van zijn grootvader meegekregen hebben want opa van der Burgh was een begenadigd kunstschilder. Helaas is in de voorgaande eeuwen al gebleken, dat kunstschilders maar zelden van hun kunstwerken kunnen leven. Reden voor Nick om het zakenleven in te gaan en daarin heeft hij zijn weg gevonden. Zijn tussentijdse pogingen om het penseel op te pakken, kwamen door drukke werkzaamheden niet goed tot zijn recht omdat de bezieling ontbrak.

Nadat Nick zijn succesvolle zakencarrière had beëindigd nam hij ditmaal serieus het penseel ter hand, volgde workshops bij in de regio bekende kunstschilders en leerde nieuwe technieken. In korte tijd kwam er een behoorlijke productie op gang die een diversiteit aan werken opleverde, zonder een bepaalde stijl te volgen. Schilderen waarin je plezier hebt en wat je mooi vindt, dat was en is het uitgangspunt. In dit geval worden de herinneringen van Nick, hij was over de hele wereld en woonde zelfs in Brazilië, aan het doek toevertrouwd wat een variëteit aan motieven en taferelen oplevert. Nick heeft een voorliefde voor Amerika en hij schilderde dan ook wat herkenbare taferelen uit zijn geliefde stad New York.

Brasilia in Brazilië, Vietnam, Cambodja, Laos, Sumatra, Java, Bali komt u ook tegen op de website van Nick (www.nicksfineartgallery.com) maar ook werkjes voor in kinderkamers.

Mensen blij maken en kleur in hun leven en huis brengen, als dat lukt dan is zijn “opdracht” vervult.